• 03 757 18 00
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Novice

Raziskovanje kraškega roba in terensko delo na Primorskem, SPSŠ junij 2021

Dijaki 2. letnikov programa strojni in gastronomsko-turistični tehnik so v sončnem junijskem dnevu raziskovali mejo med Krasom in Istro in so bili navdušeni nad naravnimi lepotami na poti po Kraškem robu. Razgledi z vrha so bili dih jemajoči, predvsem pogled na prelepe istrske vasice, oljčne nasade in mogočni Črnokalski viadukt. Ustavili so se ob  Benkovi hiši, najstarejši datirani hiši na Slovenskem in  pri rahlo nagnjenem zvoniku, ki je posebnost v cerkvenem stavbarstvu.

Pod stenami kraškega roba, v vasici Hrastovlje, so občudovali majhno kamnito cerkev Sv. Trojice s čudovitimi srednjeveškimi poslikavami in znamenitim “Mrtvaškim plesom” v njeni notranjosti. Uživali so v omamnih vonjavah dišavnic in travniškega cvetja v neposredni bližini.

Naslednja postaja terenskega dela je bil Strunjanski klif nad Mesečevim zalivom, ki  je naravni rezervat. Raziskovali so njegovo biotsko raznovrstnost, si ogledali prepadne flišne stene in prodno obalo pod klifom ter spoznavali naravne procese, ki ga nenehno preoblikujejo.

V Kopru so si ogledali najimenitnejšo koprsko palačo, Pretorsko palačo, osrednji trg z mestnim stolpom, Vodnjak Da Ponte, vrata Muda in znamenito Ložo. Dan so zaključili s kopanjem v neposredni bližini Marine Koper.

Štefica Fink

Ostale fotografije so na voljo na povezavi: https://scskz-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/stefanja-steficaf_sc-konjice-zrece_si/EleGunjfXYBAomh-K-bhLoMB0ETYY8TV8gCL0OU9atc8dQ?e=uP44Nj


© 2024 Šolski center Slovenske Konjice - Zreče. Vse pravice so pridržane. Izdelal Maksima Web art