• 03 757 18 00
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Dnevi evropske kulturne dediščine 2020
  • Dnevi evropske kulturne dediščine 2020
  • Dnevi evropske kulturne dediščine 2020
  • Dnevi evropske kulturne dediščine 2020
  • Dnevi evropske kulturne dediščine 2020
  • Dnevi evropske kulturne dediščine 2020
  • Dnevi evropske kulturne dediščine 2020

Dnevi evropske kulturne dediščine 2020

od 14. septembra do 8. oktobra 2020

 e8b2abdaaba787535adb9b019745b649 XL

V projektu DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2020 so sodelovali dijaki od 1. do 4. letnika. Letos obeležujemo 6. obletnico sodelovanja Gimanzije Slovenske Konjice v nacionalnem projektu DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE, ki je del evropskega projekta. Pripravili smo ZAKLJUČNI KULTURNI DOGODEK Z RAZSTAVO in 5 delavnic z različnih tematskih področij: ZGODOVINSKEGA, ETNOGRAFSKEGA, LITERARNEGA, ARHITEKTURNEGA, LIKOVNEGA in s področja tujih jezikov (ANG, NEM) ter INFORMATIKE:

Zgodovinska delavnica: DIGITALNE ZGODBE Z BRINJEVE GORE NAD ZREČAMI za dijake – udeleženci poletnega zgodovinsko-arheološkega tabora bodo v kreativnih delavnicah s pomočjo informacijske tehnologije in pametnih naprav ustvarjali lastne digitalne zgodbe s prikazom zanimivosti z arheološkega najdišča Brinjeva gora nad Zrečami (mentorica: mag. Aleksandra Boldin, prof.) – sodelovanje z Občino Zreče in Oddelkom za arheologijo FF UL (projekt PRE History Adventure)
Likovna delavnica: DIH GLINE za dijake 1. letnika – ustvarjanje glinenih izdelkov - povezanost z arheološkimi najdbami na Brinjevi gori nad Zrečami (mentorica: Doroteja Rušnik Stramšak) - sodelovanje z zunanjo sodelavko Tadejo Vrečko
Zgodovinska delavnica in informatika: KONJIŠKI STARI TRG IZ RODA V ROD za dijake 2. in 3. letnika – delavnice medgeneracijskega sodelovanja v konjiškem Starem trgu – spoznavanje zgodovine starega trškega jedra, fotografiranje detajlov kulturne dediščine s pročelij hiš ter uporaba inovativnih pristopov informacijske tehnologije (mentorici: mag. Aleksandra Boldin, prof. in mag. Vasja Ivančič) – sodelovanje z ZGODOVINSKIM DRUŠTVOM KONJICE
Zgodovinsko-angleška delavnica: MOJ KULTURNI KOTIČEK za dijake 4. letnika – ramišljanje o kulturni dediščini kot skupnem kulturnozgodovinskem kapitalu in pisanje zgodovinskih esejev, v katerih se prepletajo sociološke teorije in zgodovinska dejstva ter prevod v angleščino (mentorici: mag. Aleksandra Boldin, prof. in mag. Marjetica Štante Kapun, prof.)
Literarna delavnica: PO STOPINJAH NAŠIH PREDNIKOV za dijake 1. in 2. letnika – spoznavanje kulturne dediščine Ivana Minattija (sprehod po Minattijevi poti v Slovenskih Konjicah) in literarno ustvarjanje dijakov ter prevod v nemščino (mentorice: mag. Katja Premru Kampuš, prof.; Mihaela Ribič, prof.; Jožica Orož Berginc, prof.) – sodelovanje s TIC Slovenske Konjice

Projekt DEKD 2020 smo na gimnaziji zaključili 8. 10. 2020 s kulturno prireditvijo ZAKLJUČEK DNEVOV EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2020 na Gimnaziji Slovenske Konjice z ODPRTJEM RAZSTAVE (izdelki dijkov z delavnic) in digitalne zgodbe. Zaradi ukrepov v zvezi s covid-19, so dijaki zaključno prireditev z digitalnimi zgodbami in razstavo obiskali ločeno po oddelkih.

Ponosni smo na naše gimnazijce, ki so s svojo izvirnostjo in energijo na svojevrsten način črpali iz kulturne zakladnice, ji dodali nove dimenzije ob informacijski tehnologiji ter tako pripomogli k njeni revitalizaciji in popularizaciji med mladimi generacijami. Iskrena zahvala tudi vsem mentorjem, zunanjim sodelavcem in ravnateljici-direktorici: mag. Jasmini Mihelak Zupančič.

Vodja projekta DEKD na Gimnaziji Slovenske Konjice: mag. Aleksandra Boldin, prof.


© 2021 Šolski center Slovenske Konjice - Zreče. Vse pravice so pridržane. Izdelal Maksima Web art