»EN ZNUCAN KOŠ« NA NAŠI GIMNAZIJI

V okviru obveznih izbirnih vsebin glasbene umetnosti in v sklopu programa Dnevov evropske kulturne dediščine 2017, so naši dijaki 18.9.2017 skladno s temo DEKD »Voda - od mita do arhitekture« iskali obredne sledi vodi v slovenskem glasbenem izročilu. Ob tem so se seznanili s šegami in dejanji, s katerimi so se ljudje nekoč zatekali k magični moči vode. Spoznali so današnje podobe spomina na verovanje v magično moč vode in njene mednarodne vzporednice.

25.9.2017 so se v projektnem dnevu z naslovom »En znucan koš Jurija Vodovnika« seznanjali z glasbeno dediščino slovenskega ljudskega pesnika, pevca in novičarja iz Skomarja na Pohorju.

Etnomuzikološko podobo Vodovnikove dediščine je dijakom predstavil mag. Igor Cvetko, slovenski etnomuzikolog, lutkar in ilustrator. Njegove najbolj razširjene pesmi je duhovito ilustriral v povezavi z gledališčem kamišibaj. Anton Gričnik je osvetlil svoje raziskovanje pesemske zapuščine pohorskega »kantavtorja« in predstavil svoje štiri obsežne knjige njegovih besedil. Nekoliko širše, v luči splošne kulturne dediščine na Zreškem, pa je dijakom pomen in vlogo Vodovnika slikovito predstavil Martin Mrzdovnik.

Izbirne vsebine glasbene umetnosti so dijaki sklenili z obiskom koncerta »Čar vode« 26.9.2017 v avli dvorane Terme Zreče, kjer so prisluhnili  izboru skladb na letošnjo temo DEKD in slišali še zborovsko izvedbo Vodovnikovih viž v izvedbi MEPZ Jurij Vodovnik Zreče. Glasbeno podobo koncerta sta z besedo bogato oplemenitili Iza Zorc in Dragica Černigoj Kropf.