• 03 757 18 00
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Novice

Terensko delo Poljanska dolina in Ljubljana; SPSŠ 28.5.2021

Terensko delo Poljanska dolina in Ljubljana; SPSŠ 28.5.2021

Dijaki 3. letnika programa gastronomsko turistični tehnik – smer turizem  in dijaki 1. letnika  programa strojništvo so v okviru družboslovja in strokovnih modulov opravljali terensko delo v Poljanski dolini.  Raziskovali so naravno in družbeno-geografske značilnosti Škofjeloškega hribovja, naravno in kulturno dediščino Škofje Loke ter spoznavali zgodovino Ljubljane.

Občudovali so škofjeloško srednjeveško mestno jedro in njene gradove. Sprehodili so se po Spodnjem trgu, kjer so nekoč živeli manj premožni meščani in se osredotočili na zgodovinske znamenitosti Mestnega trga – prebivališča bogatih meščanov.

Seznanili so se  s posebnostmi Starega rotovža, Kašče, Puštala in Hudičeve brvi, Kapucinskega ali Kamnitega mostu in  Homanove hiše ter znamenitega Škofjeloškega pasijona. Navdušile so jih legende, ki pripovedujejo o dogodkih ali ljudeh, ki so morda ali pa so resnično obstajali  in nam na svoj način pomagajo najti odgovore na številna vprašanja iz preteklosti.

V Poljanski dolini so  si ogledali toplarje – kulturno dediščino Gorenjske. Ustavili so se v Visokem, kjer veliko Kalanovo domačijo  pisatelj Ivan Tavčar preuredil v svoj dvorec. Spoznavali  so arhitekturne posebnosti dvorca, posebnosti toplarja ter druge ostaline v neposredni bližini dvorca.

V poznih popoldanskih urah so raziskali Emono, srednjeveško Ljubljano, spoznali pomen Napoleona na naših tleh in bogato zgodovino Križank. Ustavili so se pred znamenito »realko«, ki jo je obiskoval velikan slovenske književnosti Ivan Cankar. Terensko delo so zaključili z ogledom Plečnikovih stvaritev v strogem mestnem jedru in z vzponom  na Ljubljanski grad, katerega preteklost je bila pestra in zanimiva; danes pa je grad zgodovinska točka, kulturno središče in turistična zanimivost mesta.

Štefica Fink

Ostale fotografije so na voljo na povezavi: https://scskz-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/stefanja-steficaf_sc-konjice-zrece_si/Eh8Lb-FwuwFLlJjHoCNmw0QBeFH4vF_pOUz4bGX6ewj_gA?e=l933Yt

 


© 2024 Šolski center Slovenske Konjice - Zreče. Vse pravice so pridržane. Izdelal Maksima Web art