Turistično vodenje po Dunaju

Objavljeno v Novice

Turistično vodenje po Dunaju

Dunaj je destinacija, ki smo jo dijaki, ki se izobražujemo za delo v turizmu v okviru terenskega dela pri predmetu TSV obiskali zadnji vikend pred počitnicami. Preživeli smo čudovite dneve v najlepšem mestu, ki se ponaša z bogato zgodovino. Opravljanje nalog je bila za nas velika izkušnja; naporno je bilo, a zelo zanimivo in zabavno.

Teoretična znanja smo prenašali v prakso, saj smo zgodovino in znamenitosti mesta spoznavali v resničnem okolju, torej tam, kjer se te tudi nahajajo. Mesto ponuja za vsakogar nekaj - od cesarskih palač in umetnostnih galerij do parkov in zabaviščnega parka.

Delo bi potekalo po načrtu, če nas ne bi med potjo ustavila policija in smo zato zaradi pregleda imeli majhno zamudo. V hostlu Hütteldorf so nas prijazno sprejeli in kmalu za tem smo se zapeljali na razgledno točko, na najvišji hrib Dunaja, imenovan Kahlenberg, znan tudi po tem, da so tam uspešno ustavili vojaški pohod Turkov, ko so ti vpadali v Evropo. Po predstavitvi strokovnih vsebin smo se z metrojem odpravili na Kärntner strasse. Ogledali smo si večerno dogajanje v mestu in spoznali pestrost kultur, jezikov, ljudi, ulični zabavni program, arhitekturo in kočijaže, ki so nas popeljali v čas nekdanjega velikega cesarstva.

Zajtrk v hostlu je bil odličen. Z metrojem smo se odpeljali do stolnice sv. Štefana, si jo ogledali in pot nadaljevali do Hofburga. Stolnica sv. Štefana, ki ji na Dunaju rečejo Stephansdom, je najpomembnejša gotska stavba v Avstriji. Hofburg pa je bivša cesarska palača v središču mesta. Del palače predstavlja uradno prebivališče in delovno mesto predsednika Avstrije. V njej se nahaja tudi veliko muzejev. Želeli smo si ogledati špansko jahalno šolo in cesarsko zakladnico, vendar nam je zmanjkalo časa, saj smo v prirodoslovnem muzeju predolgo opazovali posmrtne ostanke mamuta   in druge ostaline preteklosti. Pot nas je vodila mimo Heldenplatza do Mozartovega spomenika. Sprehodili smo se mimo parlamenta, do občinske hiše oz. Rathausa, mimo Burgteatra in Burggartna do Albertine, kjer smo s ploščadi imeli razgled na Sacher hotel in širše območje. Za kosilo smo poskusili znane Nuddle, vstopili v Starbucks, kjer imajo odlične napitke. Pred Štefanovo cerkvijo smo prisluhnili romunskemu pevskemu zboru, ki je imel naslednji dan nastop v katedrali sv.Štefana. Ogledali smo si Schonbrunn, večer pa smo zaključili v velikem zabaviščnem parku na Praterju. Bilo je nepozabno, pri nekaterih vožnjah nas je bilo malce strah, a je bilo vredno tvegati.

Zadnji dan na Dunaju je bil deževen, zato smo si privoščili nekoliko daljši spanec. Po obilnem zajtrku smo se z metrojem še zadnjič popeljali po Dunaju. Naprej smo odšli do znanega Straussovega spomenika in se sprehodili do Belvedera, ki je kompleks dveh baročnihpalač in si ga je vredno ogledati. Nekoč je bil tudi rezidenca nadvojvode Franca Ferdinanda, danes pa so v njem muzeji. Nato smo si ogledali tehniškega muzej. Proti večeru smo se utrujeni od raziskovanja in terenskega dela odpravili proti domu. Kljub utrujenosti smo zadnje ure našega druženja izkoristili še za petje in smeh in se na poti proti Sloveniji zelo zabavali.

Vsega lepega je enkrat konec, tako je bilo tudi tega potovanja konec. Ostali so nam lepi spomini. Na Dunaj smo šli z namenom, da se nekaj naučimo, da nekaj vidimo in da se zabavamo – in vse to smo doživeli in uresničili. Bilo je enkratno in upamo, da to še kdaj ponovimo.

Tina Križančič, 2. Gta

Več fotografija lahko pogledate na povezavi tukaj.

Prijava na novice