Noč knjige, 23.4.2020

Objavljeno v Novice

noč knjige pasica

noč knjige

 

Noč knjige 2020 v nenavadnih okoliščinah na Srednji poklicni in strokovni šoli Zreče

Dragi prijatelji knjige!

Znova se bližamo svetovnemu dnevu knjige in mednarodnemu projektu Noč knjige, ki ga soustvarjamo že od leta 2014. Kot pobudniki Noči branja na Slovenskem smo nepogrešljivi tudi pri Noči knjige. Letos smo znova dobili prav posebno nalogo, in sicer pripravo novega Vodnika za Noč knjige v nenavadnih okoliščinah. V njem boste našli številne ideje, kako pripraviti bralna doživetja doma, v naravi ali v virtualnih svetovih in kako izvesti Noč branja tudi v času osamitve. Bogatijo ga tudi misli naših dijakov.

 

Povezava na Vodnik za Noč knjige: https://www.sanje.si/prelistaj/VodnikNK2020/mobile/index.html?fbclid=IwAR3i0BolvTlF8Wquu6Gypcra2lF8TNyfh9Egn-XjVv3hN74h6tSPSb-kXnI

V četrtek, 23. 4. 2020, obeležujemo svetovni dan knjige. Pri pouku na daljavo bomo postavili v fokus knjigo. Pri vsakem predmetu bomo vsaj delček ure posvetili prav knjigi in branju.

Od 20.00 do 01.00 bo potekala Noč branja. Z dijaki se bomo družili ob knjigi v virtualnih svetovih. Vsak bo bral tudi v domačem okolju. Nočnobralcem svetujemo, naj si za ta večer pripravijo posebno urejen bralni kotiček, odišavljen z eteričnim oljem, s posebnimi predmeti, ki so jim ljubi, z mehko odejo, s pisanim napitkov in slastnim prigrizkom, pripomočki za klepetanje (pametni telefon) in knjigo, ki jo želijo ta večer brati.

Ob 20.00 bomo prek aplikacije ZOOM klepetali najprej z dijaki, ob 21.00 pa z učitelji. Sledi branje v domačem kotičku. Ob 23.30 se bomo najpogumnejši nočnobralci znova povezali prek aplikacije ZOOM. Ta del je namenjen pripovedovanju in razmišljanju o prebranem.

Vse dijake, ki želite sodelovati pri Noči branja v nenavadnih okoliščinah, vabimo, da se jutri zvečer pridružite na naslednjih koordinatah:

Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/74045753394?pwd=dHB2YzJNVXBaZXZzSmFaenRuK0VRQT09
Meeting ID: 740 4575 3394
Password: 011932

Za dijake prvih letnikov poteka literarno ustvarjanje kratkih zgodb z naslovom Ujeti med štirimi zidovi. Ideja je postala celo nacionalna. K pisanju zgodb in pesmi vabimo tudi v okviru Noči knjige oziroma Noči pisanja. Več v Vodniku na strani 28 in 29. Ujemite duh časa in ga delite z nami.

Kljub izrednim razmera si želimo, da ostanemo povezani. S knjigo in z branjem.

Prijazen pozdrav

Marjana Cenc Weiss,

koordinatorica dogodkov