V petek, 18.10.2019 smo obeležili Svetovni dan hrane. Pred Srednjo poklicno in strokovno šolo Zreče smo pekli kostanj ter degustirali dobrote, ki so jih za nas pripravili dijaki gastronomije in turizma. Program smo popestrili z družabnimi igrami. Za program je poskrbela dijaška skupnost. Zaradi velikega zanimanja tokrat k članku prilagamo recepturo za čudovito bučno pecivo.

Vodstvo šole

PECIVO IZ BUČE IN OVSENIH KOSMIČEV

Sestavine: testo: 1,5 skodelice moke, 1 skodelica rjavega sladkorja, ½ žličke soli, 1,5 skodelice nasekljanih orehov, 1 skodelica ovsenih kosmičev;

Nadev: 0,5 kg sirnega namaza, 1 skodelica pireja buče, 1 skodelica rjavega sladkorja, 2 jajci, 2 žlički cimeta, ½ žličke ingverja, malo muškatnega oreščka.

Iz sestavin za testo ugnetemo krhko testo- maslo si raztopimo. ¾ ga razvaljamo na dno pekača in pečemo 15 minut pri 180°C. Za nadev bučo skuhamo in vročo pretlačimo. Umešamo s sirnim namazom, začimbami, jajcem in sladkorjem. Po pečenem testu nadevamo nadev, pečemo 20 minut pri 180°C. Vročega premažemo s kislo smetano in zapečemo 10 minut. Še vroče posujemo s ¼ testa, katerega smo spekli - granole.

Dober tek

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE na GIMNAZIJI 2019:

od 30. septembra do 7. oktobra 2019

V projektu DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2019 so sodelovali dijaki od 1. do 4. letnika. Letos obeležujemo 5. obletnico sodelovanja Gimanzije Slovenske Konjice v nacionalnem projektu DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE, ki je del evropskega projekta. Pripravili smo 8 delavnic iz različnih tematskih področij: ZGODOVINSKEGA, ETNOGRAFSKEGA, LITERARNEGA, ARHITEKTURNEGA, LIKOVNEGA, GLASBENEGA in s področja INFORMATIKE:

-        Zgodovinska delavnica: # DEDIŠČINA # UMETNOST # RAZVEDRILO NA KONJIŠKEM za dijake 3. letnika – obogatena resničnost in aplikacija za pametne telefone ter ustvarjanje digitalnih zgodb v Žički kartuziji (mentorica: mag. Aleksandra Boldin);

-        Zgodovinsko-arhitekturna delavnica: KONJIŠKI STARI TRG # DEDIŠČINA # UMETNOST # RAZVEDRILO za dijake 2. letnika – sprehod skozi konjiški stari trg (opazovanje in fotografiranje detajlov s pročelij hiš) ter izdelava makete (mentorica: mag. Aleksandra Boldin; zunanji sodelavec: Erik Vodenik);

-        Literarna delavnica: IZ PRETEKLOSTI V PRIHODNOST za dijake 1. letnika – spoznavanje življenja in dela Ivana Minattija in literarno ustvarjanje za dijake 1. letnika (mentorici: mag. Katja Premru Kampuš in Mihaela Ribič);

-        Likovna delavnica ob uporabi informacijske tehnologije za dijake 1. letnika: OŽIVITEV UMETNIN – povezava klasične umetnine z digitalizacijo ob uporabi aplikacije za pametne telefone (mentorici: Doroteja Rušnik Stramšak in mag. Vasja Ivančič);

-        Glasbeni delavnici za dijake 1. letnika: BRUNDAJ V DUDO NA SVIRELI – spoznavanje ljudskih glasbil; MARKO SKAČE: ENAKO, A DRUGAČE!!! – glasbeno – plesna delavnica ter etno večer z MEPZ Jurij Vodovnik Zreče: DAJTE, DAJTE (mentorica: mag. Mojca Koban Dobnik z zunanjimi sodelavci);

-        OPEN IT!, SOBA POBEGA za dijake od 1. do 4. letnika – snovanje sobe pobega na Gimnaziji Slovenske Konjice, ki bo prilagojena slepim in slabovidnim uporabnikom; opremljena bo s snovno dediščino nekdanje tovarne usnja v Slovenskih Konjicah.

Projekt DEKD 2019 smo na gimnaziji zaključili 7. 10. 2019 s kulturno prireditvijo DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2019 na Gimnaziji Slovenske Konjice z ODPRTJEM dveh RAZSTAV:

-       OŽIVITEV UMETNIN – mentorici: Doroteja Rušnik Stramšak in mag. Vasja Ivančič

-       KONJIŠKI STARI TRG (maketa) – mentorja: mag. Aleksandra Boldin in Erik Vodenik (zunanji sodelavec)

Ponosni smo na naše gimnazijce, ki so s svojo izvirnostjo in energijo na svojevrsten način črpali iz kulturne zakladnice, ji dodali nove dimenzije ob informacijski tehnologiji ter tako pripomogli k njeni revitalizaciji in popularizaciji med mladimi generacijami. Iskrena zahvala tudi vsem mentorjem, zunanjim sodelavcem in ravnateljici-direktorici: mag. Jasmini Mihelak Zupančič za podporo pri projektu ter Novicam in Radiu Rogli za objavo v medijih.

Vodja projekta DEKD na Gimnaziji Slovenske Konjice: mag. Aleksandra Boldin

Vabimo na brezplačna izobraževanja:

- 40 urni računalniški tečaji - word, excel
- 30 urne Priprave za pridobitev NPK: Pomočnik kuharja in Izdelovalec kruha, potic, peciva in testenin

Brezplačni programi so namenjeni odraslim, ki imajo manjko znanja. Prednost pri vključitvi imajo starejši od 45 let in z največ srednjo poklicno izobrazbo.

Prijave sprejememo do zapolnitve mest, zato pohitite s prijavami.

26. septembra, na evropski dan jezikov, smo v nekaterih razredih na Srednji poklicni in strokovni šoli Zreče pripravili uro poezije. Prebirali smo poezijo v vseh jezikih, ki jih poznajo naši dijaki. Navdušeni smo bili, ko smo prisluhnili pesmim v nemščini, angleščini, v španščini, albanščini, v bosanskem jeziku in slovenščini. Ob poudarku namena dneva smo se vrnili k pouku s polnimi srci. 

Člani aktiva jezikoslovcev

Prebivalstvo Evrope postaja vedno bolj raznoliko Gre za mešanje, združevanje različnih kultur in nacionalnosti. Problemi, ki pri tem nastanejo, so vidni v vsakdanjem življenju in seveda tudi v šoli. Šole imajo nalogo, da mlade na to pripravijo in da se tudi same znajdejo v podobih situacijah. Pomembno je, da so migranti enako obravnavani. Več vemo drug o drugem, lažje stopimo z njimi v stik in lažje razumemo drug drugega.

OPEN IT!

Objavljeno v Erasmus +

OPEN IT! (Open your technological skills) je 2- letni mednarodni projekt, sofinanciran s strani programa ERASMUS+. Projekt se izvaja z namenom, da dijaki širijo svoje znanj o uporabi tehnologije, ki jo imajo na voljo v našem učno izdelovalnem laboratoriju v Slovenskih Konjicah, ki spada v Fab lab mrežo. Gimnazija Slovenske Konjice je koordinator projekta, Gimnazija Eugena Kumičića Opatija in Gymnázium Hranice Zborovská pa partnerja.

V okviru Javnega razpisa ŠIPK 2018–2019, ki ga je financiral Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije smo skupaj z Univerzo v Mariboru in s partnerji iz občine Zreče, ter podjetjem Mikro malta d.o.o. izvedli projekt Participacija mladih za trajnostni razvoj občine Zreče (Mlado Zreče). Projekt Mlado Zreče je bil zasnovan na pobudo lokalnega okolja občine Zreče in medobčinskega urada, kjer so ugotovili, da so mladi premalo vključeni v družbeno, socialno, gospodarsko in okoljsko življenje občine.

Namen projekta je bil neposredno od mladih pridobiti mnenja, sugestije, želje in pričakovanja za aktivno participacijo na vseh področjih trajnostnega načina življenja v občini Zreče. V ta namen smo z anketnimi metodami ter intervjuji od mladih, starih od 15-29 let, pridobili raznovrstne informacije o tem, kako se želijo vključiti v življenje v občini, kaj mladi v občini Zreče pogrešajo in kaj si želijo na posameznih področjih (zaposlovanje, izobraževanje, prosti čas, informiranje, participacija, mobilnost, okolje,…). Kriteriji zbiranja podatkov so bili zasnovani na pregledu obstoječih strategij za mlade kot raziskovalna aktivnost študentov.

Rezultat projekta je Strategija za mlade za občino Zreče, kjer so opredeljene prioritete, ki jih mladi izpostavljajo kot pomembne za trajnostno življenje v svoji občini. Občina Zreče bo dodala še izvedbeni načrt z opredelitvijo virov financiranja. Pomemben rezultat projekta je tudi vzpostavitev sodelovanja med mladimi in občino Zreče. Predstavitev strategije je potekala 13. 9. 2019 v Šolskem centru Zreče – Slovenske Konjice.

Strokovno zasnovo Strategije sta predstavili dr. Danijela Lahe, vodja projekta in mentorica in dr. Ana Vovk Korže, mentorica. Sodelovali so tudi mladi.

Občina Zreče in SPSŠ

Erasmus +

Objavljeno v Erasmus +

erasmus
Prispevki iz nabora projekta Erasmus+

Vabimo na 3- dnevno brezplačno usposabljanje za mentorje dijakov na PUD-u in sicer je to zadnja brezplačna skupina pri nas. Predvideni termini so sreda 25.9. in četrtek 26.9.2019 in torek 15.10.2019. V okviru usposabljanja je predvidena tudi izdelava projektne naloge.

Če imate potrebe po tovrstnem usposabljanju, se lahko prijavite na spletni strani in sicer: https://www.usposabljanje-mentorjev.si/