DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE na GIMNAZIJI 2018

od 24. septembra do 2. oktobra 2018

Vsi dijaki Gimnazije Slovenske Konjice od 1. do 4. letnika so sodelovali v projektu DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2018. Letos v nacionalnem projektu DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE, ki je del evropskega projekta,  sodelujemo že 4. leto. Pripravili smo 7 delavnic iz različnih tematskih področij: ZGODOVINSKEGA, ETNOGRAFSKEGA, LITERARNEGA, ARHITEKTURNEGA, LIKOVNEGA, FOTOGRAFSKEGA, GLASBENEGA:

- Zgodovinsko-angleška delavnica: ustvarjanje digitalnih zgodb za dijake 3. letnikov KULTURNA DEDIŠČINA SLOVENSKIH KONJIC IZ PRETEKLOSTI V PRIHODNOST (mentorici: mag. Aleksandra Boldin, mag. Marjetica Štante Kapun)

- Zgodovinsko-arhitekturna delavnica za dijake 2. letnika: KULTURNA DEDIŠČINA SLOVENSKIH KONJIC NA RAZGLEDNICAH (mentorica: mag. Aleksandra Boldin; zunanji sodelavec: Erik Vodenik)

- Zgodovinska delavnica za 4. letnik: KONJIŠKO OD 11. STOLETJA DO SODOBNOSTI (ekskurzija ob DEKD 2018 – interni del splošne mature pri zgodovini)

- Literarna delavnica: IZ PRETEKLOSTI V PRIHODNOST za dijake 1., 2. in 4. letnik (mentorici: mag. Katja Premru Kampuš in Mihaela Ribič, zunanji sodelavec: Aleš Jelenko)

- Likovno-fotografska delavnica: DEDIŠČINA SKOZI PRIZMO OBJEKTIVA (mentorica: Doroteja Rušnik Stramšak) za dijake 1. letnika

- Glasbeni delavnici: ZVOKI S PANJEV in MEHURJEVA MUZIKA (mentorica: mag. Mojca Koban Dobnik) ter etno večer s KUD Jurij Vodovnik

Projekt DEKD 2018 smo na gimnaziji zaključili 1. 10. 2018 s kulturno prireditvijo DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2018 na Gimnaziji Slovenske Konjice z ODPRTJEM dveh RAZSTAV:

Kulturna dediščina Slovenskih Konjic na razglednicah (kolaži iz starih konjiških razglednic) – mentorja: mag. Aleksandra Boldin, Erik Vodenik (zunanji sodelavec)

Dediščina skozi prizmo objektiva (fotografska razstava) – mentorica: Doroteja Rušnik Stramšak

Ponosni smo na naše gimnazijce, ki so s svojo izvirnostjo in energijo na svojevrsten način črpali iz kulturne zakladnice, ji dodali nove dimenzije ter pripomogli k medgeneracijskemu sožitju. Prav tako pa za spoštljiv odnos do naše konjiške dediščine, ki so jo dijaki obiskali v delavnicah na terenu.

Iskrena zahvala vsem mentorjem, zunanjim sodelavcem in ravnateljici-direktorici: mag. Jasmini Mihelak Zupančič za podporo pri projektu ter Novicam in Radiu Rogli za objavo v medijih.

                                                       Vodja projekta DEKD na Gimnaziji Slovenske Konjice:

                                                                                 mag. Aleksandra Boldin

SPOT svetovanje SAVINJSKA organizira in vabi na REGIJSKI DOGODEK SREČANJA IN MREŽENJA PODPORNEGA OKOLJA V SAVINJSKI REGIJI ki bo v četrtek, 18.10.2018, z začetkom ob 9.00, na sedežu SPOT svetovanje SAVINJSKA, v prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Celje, Cesta na Ostrožno 4, 3000 Celje. 

Več informacij v vabilu: VABILO_SRECANJE_PODPORNEGA_OKOLJA_2018.pdf

Vljudno vabljeni!

4.10.2018 na promocijo obrtnih poklicev vabimo učence osmih in devetih razredov lokalnih osnovnih šol. Več v vabilu.

Spoštovani,

kot veste, zadnja leta naša država vlaga vedno več sredstev v izobraževanje in spodbujanje ženskega podjetništva. Eden izmed projektov, ki ga sofinancirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Javna agencija SPIRIT Slovenija, je projekt Podjetnost je ženskega spola. Namen projekta je dati bodočim podjetnicam osnovno podjetniško znanje ter finančno spodbudo kot pomoč na njihovi novi poti.

Letos se tako zaključuje šesta generacija bodočih podjetnic, skupaj jih je skozi projekt šlo že kar 1.500 iz cele Slovenije.

Naša želja je, da te podjetnice tudi po zaključku izobraževanja podpiramo, jim omogočimo predstavitve, mreženje, druženje in novo znanje. Zato v sredo, 10. 10. 2018, od 9:00 do 16:00 v Orehovem gaju v Ljubljani organiziramo srečanje na temo »Nova priložnost za uspeh«, namenjen podjetnicam vseh generacij projekta. Dogodek bo zasnovan kot sejem, predstavitev izdelkov/storitev naših podjetnic, izobraževanje in pa mreženje.

Program dogodka:

- Uvodni pozdrav in nagovor predstavnikov Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javne agencije SPIRIT Slovenija,
- pozdrav in zahvala mentorjem,
- ogled razstavnih prostorov podjetnic treh generacij in druženje s kavico,
- mreženje z Boškom Praštalom,
- predavanje Petre Škarja "Česar nas niso naučili v šoli" in okrogla miza s Petro ter podjetnicami,
- predavanje Lucije Smolnik »Kaj storiti, ko mi življenje ponudi priložnost uresničiti sanje«,
- sproščanje z Majo Križnar - Mično Cvetlično,
- zabavni program z Julijo Kramar in plesalkama Exquisites,
ter še kakšno presenečenje.

Na dogodek se prijavite preko spletne prijavnice<< Prijava na dogodek je obvezna.

SPOT Svetovanje Savinjska vabi na brezplačno delavnico Poslovanje z Nemčijo, ki bo v Šentjurju, 9.10.2018.
Več v vabilu.

V sklopu projektov Dnevi kulturne dediščine 2018 in Beremo skupaj smo izbrani dijaki z mentoricama Katjo P. Kampuš in Mihaelo Ribič preteklost povezali s sedanjostjo. Medse smo povabili domačina Aleša Jelenka, zdaj že priznanega slovenskega pesnika, med drugim tudi urednika literarne revije Spirala in vodjo istoimenskega festivala. Predstavil je svojo ustvarjalno pot, poezijo preteklih znanih ustvarjalcev primerjal s poezijo sodobnih slovenskih umetnikov in nas navdušil za literarno snovanje. V literarni delavnici smo se prelevili v nadobudne pesnike tudi mi. Šolska knjižnica je bogatejša za njegovo pesniško zbirko Prvinska govorica, vabljeni, da jo preberete.

MISTIKA

Vse je krasno, nič ni jasno.

Psi lajajo drugače.

Kdo bo odšel, kdo bo ostal?

Pot istih računov?

Ni muha enodnevnica.

Samo ti in le ti

v bazen z morskimi psi –

astronomska oaza.

Iz česa? Koga? se norčujemo –

ne pristajam!

Znašli smo se v krogih,

kako se izbrisati iz Facebooka?

Tina, Evelin, Katarina, Ana, Aleksander

Športni vikend v Tolminu

Ko so nam starejši dijaki pripovedovali o športnem vikendu, smo bili še kako radovedni. Po triurni vožnji smo prispeli v dom CŠOD Soča, kjer so nas prijazno pričakali s kosilom. Po kratkem počitku smo začeli s športnimi aktivnostmi. Tam smo kolesarili iz Tolmina do Kobarida, odšli na orientacijski pohod po Tolminu in si v Triglavskem narodnem parku ogledali Tolminska korita. Kljub utrujenosti smo se v večernih urah preizkusili še v lokostrelstvu in plezanju. Zadnji dan našega vikenda smo najbolj nestrpno pričakovali. Pa ne zaradi odhoda domov, ampak zaradi adrenalinske vožnje z rafti po reki Soči. To je bilo res nepozabno. Nato smo se počasi odpravili proti domu, kjer so nas pričakali starši.
Lina Sešlar in Lorena Lukovič, 1. b

 

Interdisciplinarni tematski sklop (ITS) bomo v šolskem letu izvajali poskusno v okviru projektnih dni. Sodelujejo dijaki 2. in 3. letnikov, ki si svojo vsebino izberejo.

ITS v letošnjem šolskem letu bo imel naslednje teme(s klikom na temo lahko preberete podrobno vsebino):

- PODJETNOST,

- GLOBALIZACIJA,

- BARVE JEZIKA in

- ITS NARAVOSLOVJE.

ITS vsebine se bodo pričele izvajati v soboto 29. 9. 2018 za vse dijake ob 8.00 uri in bodo trajale do 12.30 ure.

Vsak od dijakov je izbral svojo temo, le-te se bodo izvajale:

- Podjetnost: učilnica Tuj jezik in po potrebi Multimedija,

- Globalizacija: učilnica Geografija,

- Barve jezika: učilnica Slovenščina in

- Naravoslovje: odpravili se boste v Maribor, kjer boste spoznali problemska stanja obstoječe sobe pobega.

Uspešno delo pri projektnih delavnicah.

Vodstvo šole

Brezplačno dvodnevno podjetniško usposabljanje Hitra šola računovodstva, torek, 9.10. in četrtek, 11.10.2018. Vabljeni!
Več v vabilu.

Prijava na novice