VOZLANA VODA

Ljudje ne čutimo več radosti in mirnosti narave. 
Metulj prileti na rožo, dišečo kot spomladansko vrtnico, in na sončnih žarkih razpre svoja krila, a on, človek, gre dalje.
Reče si, da ima pomembnejše opravke.
Mi, ljudje, nimamo več časa za druženje, za sočloveka, za uživanje v vsakem trenutku življenja.
Primož Zidanšek, 1. a
 
S  projektom »Voda – od mita do arhitekture« se Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije pridružuje skupni evropski temi, ki je v letu 2017 posvečena naravi. Pravica do vode je kot ustavna pravica v tem obdobju zelo aktualna tema v slovenski družbi. Projekt želi opozoriti na ustrezen odnos do vode in vodnih virov.
K temi so pristopili dijaki 1. in 3. letnikov Gimnazije Slovenske Konjice. Izdelali so inštalacijo z naslovom Vozlana voda, ki se širi od vrha strehe Gimnazije preko stopnišča do dna stavbe.
Iz džins hlač so dijaki s pomočjo mentorjev naredili osnovo – slap. Hlače so narezali na trakove in jih prepletali – vozlali ter šivali. Nekateri dijaki so vozlali po vzorcu makrameja, drugi po vzorcu vozlanja kite, nekateri pa so vozlali spontano in ustvarjali po navdihu. Vozlane izdelke so s šivanjem pritrdili na osnovo. 
Ob tej temi so nastale čudovite pesmi, ki so jih dijaki napisali na blago ali na kamne. Slednje so postavili kot izliv vode v morje na dnu šolskega stopnišča. Nastala dela lahko združujemo v večji sklop kot razširjeno sliko, ki z besedami, s teksturami, z glasbo in materialom prikazujejo moč vode.
 
Mentorice:
Doroteja Rušnik Stramšak, 
Helena Skaza Birk in 
Katja Premru Kampuš
 
Strokovna podpora: 
Bojan Gorjup,
Karmen Kotnik,
Lenka Groleger in
Jasmina Bornšek