Sodobna umetnost v Benetkah

Drugi oktobrski petek smo se dijaki Šolskega centra Slovenske Konjice-Zreče odpravili v Benetke z namenom, da bi si ogledali tamkajšnji likovni bienale, ki ga prirejajo vsako drugo leto že od davnega leta 1895, letos z naslovom »Viva Arte Viva«.

V Arsenalu smo si ogledali veliko število manjših in večjih umetnin, ki so na različne načine izdelane ali povezane s tekstilom. Na tem razstavnem prostoru stoji tudi slovenski paviljon, v katerem tokrat razstavlja Nika Autor, in sicer na temo beguncev v različnih časovnih obdobjih.

V bližnjem parku Giardini smo občudovali 29 paviljonov, v katerih razstavljajo umetniki iz največjih držav – ZDA, Nemčije, Francije, Španije in Avstralije. V osrednjem Centralnem paviljonu, ki je od vseh tudi največji, so umetniki na zanimiv način predstavljali probleme sodobne družbe, kot so škodljivost orožja, vojn, spore med narodi ...

Nato smo si ogledali še čudovite Benetke. Trg Svetega Marka, kanal Grande in most Rialto so zagotovo osupnili vse, ki radi potujemo.

Čeprav morda mislimo, da mladih umetnost ne zanima, smo se domov vrnili z novimi spoznanji sodobne umetnosti, seznanili smo se z umetniki svetovnega slovesa in hkrati spoznali še svetovno znano mesto kanalov in mostov, razkošnih palač in veličastnih cerkva. Preživeli smo lep dan.


Gašper Bračko